Ädelmetaller

Guld

Guld har sedan länge varit en värdefull och högt skattad metall av människor tack vare dess gyllene glans, och metallen användes tidigt som valuta. På auktioner förekommer det ofta ringar av guld och ibland smycken. Guld är en mjuk metall som är lätt att bearbeta och den kan valsas ut till mycket tunna blad som är en 10.000-dels millimeter. För att användas i smycken måste guldet dock först blandas (legeras) med andra metaller för öka hållfastheten.

Karat anger guldhalten och 24 karat är 100 procent guld. Vanligast är 18 karat och den halten används ofta i smycken och stämplas 18K eller 750. Tidigare skulle guld innehålla minst 18 karat för att få kallas äkta och användas i smycken, men det ändrades 1988. Nu behöver äkta guld endast innehålla 14 karat, och för att få kallas guld måste en legering innehålla minst 9 karat. Måttenheten karat ska inte förväxlas med carat som är viktenheten för ädelstenar. Kontrollstämpeln för guld är kattfoten.

Silver

Silver är den mest använda ädelmetallen som förutom till smycken också kan användas till bland annat bestick, spegelglas och fotografi. Liksom guld så legeras silver med andra metaller när det används i smycken för att öka hållfastheten. Silver kan också valsas ut till ett mycket tunt lager.

En silverhalt på 925/1000 är den som är vanligast i smycken eftersom silvret då fortfarande är mjukt och lättarbetat. Denna silverhalt kallas Sterling. Matsilver innehåller ofta 830/1000 vilket också är den lägsta halten för äkta silver. År 1913 kompletterades kattfoten med ett efterföljande S i en sexkant på silverföremål.

Platina

Platina är den dyraste av ädelmetallerna och kom till Europa så sent som på 1700-talet. Därför dröjde det till 1925 innan man börjande kontrollstämpla platina i Sverige. Kattfoten med ett efterföljande P i en sexkant betyder att ett föremål är gjort av platina. Metallen ser ut som silver men är mer grå eller blå. Platina behöver också legeras med andra metaller innan den används i smycken. Äkta platina ska innehålla 950/1000.

I Sverige är smycken av platina ovanliga och därför mycket sällsynta på auktioner. Desto vanligare är det att använda platina i andra sammanhang. Denna metall är mycket motståndskrafig mot kemikalier och används därför ofta i laboratorier. Platina använder man eftersom att labbutrustningen inte ska reagera med det man undersöker.

Gemmologi

Vetenskapen om ädelstenar heter gemmologi och den som värderar ädelstenar kallas gemmolog.

Konst

Här är några olika slags tavlor som du kan köpa på auktion.

Mohs hårdhetsskala

Den här skalan är relativ och delar in ädelstenar efter deras ritshårdhet.

Hötorgskonst

Billig konst av låg kvalitet kallas hötorgskonst och kan ofta köpas på loppmarknader.