Antikviteter

På auktioner finns det gott om s.k. antikviteter. Men vad är då en antikvitet? Ordet antikvitet kommer från latinets antiquitas (forntid) och antiquus (gammal). En antikvitet kan därför enligt Svenska Akademins ordlista benämnas fornsak eller gammaldags föremål. Nationalencyklopedin anser att en antikvitet är ett äldre föremål av kulturhistoriskt intresse.

Det finns egentligen ingen åldersgräns för att ett föremål ska få kallas antikt. Tidigare har man bland annat använt en 100-årsgräns som kommer från tulltaxan, vilket innebar att föremål som var äldre än 100 år var tullfria. Idag finns inte den gränsen kvar i samma utsträckning som förr. Nu kallas nästan alla slags äldre och begagnade föremål på auktioner och loppmarknader för antikviteter.

Hur ser man då att ett föremål är gammalt? Det kan man till exempel göra genom att titta på stämplar när det gäller smycken och andra prydnadsföremål av guld och silver. Här presenteras därför lite korta fakta om bland annat stämplar, ädelmetaller, ädelstenar och dessutom lite information om konst.

Ädelmetaller

Smycken kan man ofta hitta när man besöker en auktion. Därför kan det vara bra att veta lite mer om ädelmetaller eftersom de ofta används till att göra smycken. Det som är typiskt för dem är att de inte oxiderar i luft och är motståndskraftiga mot syror. Det finns tre ädelmetaller: guld, silver och platina. I Sverige har det länge varit lag på att ädelmetaller ska kontrollstämplas för att garantera ett föremåls äkthet. Den svenska kontrollstämpeln kattfoten infördes 1754 för guld, silver och tennföremål. Platina började kontrollstämplas först 1925 eftersom den metallen är ovanlig och inte har funnits så länge i Sverige. I Mellaneuropa har ädelmetaller kontrollstämplats ända sedan medeltiden.

Ädelstenar

Ädelstenar som är innefattade i ringar och smycken förekommer ibland på auktioner. En ädelsten är ett mineral som utmärker sig genom sina egenskaper som hårdhet, transparens, färg e.t.c. Efter behandling ska den vara tillräckligt beständig för att tåla slitage och tillräckligt vacker för att användas till smycken. Det finns ungefär 4 000 mineral varav cirka 100 kallas ädelstenar. En ädelstens viktigaste egenskap är dess skönhet, d.v.s egenskaper som färg, lyster, genomskinlighet och briljians. En ädelsten bör dessutom ha sju eller högre i Mohs hårdhetsskala för att användas i smycken. Detta på grund av att ett smycke utsätts för mycket mer slitage än andra prydnadsföremål som inte används för personlig utsmyckning. Vetenskapen om ädelstenar kallas gemmologi.

Konst

Om man vill köpa en tavla när man är på auktion så kan det vara bra att veta lite mer om vad det finns för olika sorters tavlor som man kan hitta. Det finns ju till exempel oljemålningar, litografier, etsningar, teckningar, pastellmålningar, akvareller. Dessutom finns det ju någonting som heter hötorgskonst.

När man köper konst och konsthantverk på auktion så tillkommer det en konstnärsavgift på 6,25 procent, men endast om köpesumman är över fem procent av ett basbelopp. Detta gäller upp till 70 år efter konstnärens död. Läs mer i auktionsskolan.

Gemmologi

Vetenskapen om ädelstenar heter gemmologi och den som värderar ädelstenar kallas gemmolog.

Konst

Här är några olika slags tavlor som du kan köpa på auktion.

Mohs hårdhetsskala

Den här skalan är relativ och delar in ädelstenar efter deras ritshårdhet.

Hötorgskonst

Billig konst av låg kvalitet kallas hötorgskonst och kan ofta köpas på loppmarknader.