Böcker om antikviteter

Titel: Auktionshandboken
Författare: Fredlund, Jane
ISBN: 9151841673

Jane Fredlund har med Auktionshandboken skrivit en oumbärlig bok som auktionsbesökaren kan ha stor nytta av. Här berättar hon om alla slags antikviteter som man kan hitta på auktioner. Det som dock saknas är information om tavlor och konst.


Titel: Moderna antikviteter
Författare: Fredlund, Jane
ISBN: 9189086694

I Moderna antikviteter berättar Jane Fredlund om lite mer moderna svenska antikviteter från 1900-talet, saker som man ofta ser på auktion och som om några år kan bli värdefulla samlarföremål. Boken innehåller dessutom auktionspriser.


Titel: Ädelstenar
Författare: Hall, Cally
ISBN: 9151838141

Ädelstenar är en bok på 160 sidor som innehåller kortfattad och bra information om ädelstenar och ädla metaller. Boken är ett utmärkt alternativ för den som vill lära sig mer om ädelstenar. Den fungerar bra som uppslagsbok och den innehåller många fina bilder. Författaren är intendent vid Natural History Museum i London.


Titel: Gemmology
Författare: Read, Peter
ISBN: 0750644117

Det här är boken för blivande gemmologer. Precis som titeln Gemmology antyder så är boken på engelska, och den behandlar ämnet gemmologi på en mycket detaljerad och teknisk nivå. Här beskrivs allt som du behöver veta om hur det går till att identifiera ädelstenar och om alla instrument som hör till.

Gemmologi

Vetenskapen om ädelstenar heter gemmologi och den som värderar ädelstenar kallas gemmolog.

Konst

Här är några olika slags tavlor som du kan köpa på auktion.

Mohs hårdhetsskala

Den här skalan är relativ och delar in ädelstenar efter deras ritshårdhet.

Hötorgskonst

Billig konst av låg kvalitet kallas hötorgskonst och kan ofta köpas på loppmarknader.