Hötorgskonst

Hötorgskonst är vanligt förekommande på auktioner. Hötorgskonst är en benämning som används på tavlor som är tämligen värdelösa om man ser till penningvärdet. Detta på grund av att de är masstillverkade, standardiserade tavlor med låg kvalitet på det konstnärliga utförandet. Dessa tavlor ska dessutom gå snabbt att tillverka och det finns därför ingen tid för konstnären att lägga ner någon större möda på dem.

Ofta arbetar hötorgskonstnärer åt en tavelgrossist som säljer tavlorna. Vanliga motiv är landskap, porträtt, djurmåleri, marinmåleri, stilleben, och ofta är det oljemålningar på duk.

Vill man göra ett konstfynd när man på auktion - d.v.s. köpa en tavla som är värd mer pengar än vad man betalar - så kan det vara bra att lära sig att känna igen hötorgskonst. Vill du lära dig mer om detta så rekommenderas boken "Hötorgskonst" av Viviane Renaud.

I boken finns följande hötorgskonstnärer nämnda. De här är kanske några av våra mest välkända hötorgskonstnärer. Om man ser dessa namn eller alias på en tavla så får man anta att det är hötorgskonst man tittar på.

Namn Alias
Arne Andersson Irène Lundqvist, Jette Hansen, Pelle Berg, Tage Fjällström, Bertil Lind, Karl Lener, Gunnar Engdahl och Olle Ekvald
Helmer Karlsson Karl Helgo
Lars Nordström Lars Hall
Henning Hovgaard -
Erik Lo -
Louis Zelig -
Veikko Aaltona -

 

Gemmologi

Vetenskapen om ädelstenar heter gemmologi och den som värderar ädelstenar kallas gemmolog.

Konst

Här är några olika slags tavlor som du kan köpa på auktion.

Mohs hårdhetsskala

Den här skalan är relativ och delar in ädelstenar efter deras ritshårdhet.

Hötorgskonst

Billig konst av låg kvalitet kallas hötorgskonst och kan ofta köpas på loppmarknader.